L’especial vinculació de la Joves amb Torredembarra

L’especial vinculació de la Joves amb Torredembarra

Gabriel Baldrich (a) Bieló, cap de colla de la Roser (1855)

Torredembarra exhibeix una tradició castellera des de l’any 1771. La Colla Joves hi té una especial vinculació: hi hem descarregat grans castells al llarg de la nostra història, ja des del segle XIX.

Per això us volem parlar d’un període casteller que el desaparegut Lluís Solsona, investigador torrenc, va anomenar el Meravellós Trienni Casteller. Aquest Trienni té la plaça de Torredembarra i la nostra colla – sota la denominació de la Roser – com a protagonistes.

El Trienni que comença el 1851 documenta construccions castelleres extraordinàries, moltes realitzades a Torredembarra, tal com detallen les cròniques del periodista Mañé i Flaquer.

A Tarragona el 1851 la Colla de la Roser assoleix el primer castell de nou pisos de la història castellera, el tres de nou. Per tant, vam ser la primera colla de la història a descarregar-lo.

I a Torredembarra? Doncs l’any 1852 vam aconseguir descarregar a Torredembarra el tres de nou “limpio desde los segundos” , és a dir, el tres de nou sense folre. Una fita que demostra la excel·lència castellera que gaudia la nostra colla en aquells moments. Sabem que al capdavant de la colla hi tenim els dirigents Ramon Ribé Targa (Xon) i Gabriel Baldrich (Bieló) ambdós molt populars i revolucionaris – tant a nivell casteller com a nivell polític.

Però això no acaba aquí, a banda aquell any 1852 també assolim el primer quatre de nou amb folre.

L’altra colla de Valls no aconsegueix descarregar el castell de nou pisos fins al 1854.

 

 

Bibliografia recomanada
  • Solsona i Llorens, Lluís (2010). Geni Casteller. Articles de recerca històrica castellera. Valls: Cossetània.
  • Bargalló, Josep; Morlà, David; Recasens, Gerard (2018). Torredembarra. Tres segles de castells. (1771-2018). Valls: Cossetània.