La Bisbal del Penedès i la Colla Joves Xiquets de Valls: un vincle etern

La Bisbal del Penedès i la Colla Joves Xiquets de Valls: un vincle etern

Article escrit per Salvador Ferré Miró.

Corria el mes d’agost de 1879 i el jutge municipal bisbalenc, Antoni Bundó Sabaté, va celebrar un judici verbal de temàtica castellera, entre en Joan Huch Raventos, farmacèutic, liberal, i en Joan Coll Sonet, carnisser, carlí. La resolució fou condemnar a en Joan Coll a pagar la quantitat de 20 pessetes a en Joan Huch per no complir l’aposta de fer un “castell de vuit” el dia de la Festa Major (Mare de Déu d’agost). Llegint atentament l’escrit es dedueix que la colla Nova dels Xiquets de Valls, de la mà de Joan del “Querido”, va venir a actuar a La Bisbal del Penedès aquell 1879.

No és fins a l’any 1948 que llegint la revista vallenca “Joventut” que tornem a trobar una nova referència. Ara però amb el nom de Muixerra de Valls. La colla de la mà de “El Blanco” va actuar per la Diada de Festa Major bisbalenca. Altres Diades on tenim constància de la presència de La Muixerra a La Bisbal del Penedès són la dels anys 1950, 1951, 1955 i 1960. També hem de deixar constància que als anys 1877, 1894, 1913, 1916 i 1924 sabem que vingueren ala plaça bisbalenca els “Xiquets de Valls”, sense especificar el nom concret de la colla.
Amb la represa de l’activitat castellera, amb el nom de Colla Joves, la retrobada amb l’afecció bisbalenca fou al mes d’abril de 1971. Res feia preveure, ni de bon tros, la relació d’afecte i estimació entre la vila penedesenca i la colla vallenca.

Anem a pams. El 3 d’abril de 1971 a La Bisbal del Penedès tingué lloc una reunió castellera per tal de debatre determinats punts relacionats amb els”Concursos” de castells. Hi participaren representants de quasi totes les colles existents: Vella dels Xiquets de Valls, Nens del Vendrell, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona, Minyons de l’Arboç i Castellers de Barcelona. La reunió presidida per l’alcalde de Tarragona es féu a la seu social de la Cooperativa Agrícola bisbalenca. Per raons que no vénen al cas, es va prohibir l’entrada dels representants de la Joves Xiquets de Valls a la reunió i aquests van haver-se de quedar al carrer.

Qui podria imaginar que la colla que aquell dia va quedar a fora anys després seria la colla castellera que més anys ininterromputs actuaria per la diada de Festa Major bisbalenca? Des que l’any 1975 la colla Joves Xiquets de Valls va venir per primer cop a La Bisbal i des de llavors no ha faltat mai a la cita bisbalenca, exceptuant les dues últimes diades suspeses per la COVID-19. Com anècdota, l’any 1975 en la primera diada a la nostra vila com a Colla Joves van descarregar el seu primer 4d8, el “carro gros”. Tot un presagi del que posteriorment vindria. Brutal!
Cal remarcar que per entendre aquesta vinculació quasi sagrada entre la Bisbal del Penedès i la Colla Joves Xiquets de Valls s’ha de tenir present la gran complicitat i afecte que des d’un principi hi va haver entre els organitzadors de la diada i la Junta de la Joves. També, i no menys important, la peculiar època històrica en la política municipal bisbalenca en aquells anys, que tot ho impregnava i el fet casteller no seria una excepció.

Fotografia a càrrec de Pere Toda i Serra

Fotografia a càrrec de Pere Toda i Serra.

Després de 45 diades seguides de presència de la Joves Xiquets de Valls a la Bisbal del Penedès hi ha hagut moments i vivències de tots colors. En destacaré dos, un de trist i un altre de joia.
Per la diada de l’any 2002 es va produir un greu accident del casteller Ramon Barrufet Figueres en caure el 5d8. Va ser un dels moments més tristos viscuts per l’afecció bisbalenca. Realment aquesta caiguda ha estat gravada a foc a la pell dels bisbalencs. Per tots nosaltres, per sempre, Ramon, etern!

La diada de la Mare de Déu d’Agost del 1992 la Joves Xiquets de Valls plantà el 3d9f convertint a la vila de La Bisbal del Penedès en plaça de nou. Fou un moment màgic i irrepetible que en va portar a escriure un article al setmanari “El Pati” i a “El 3 de Vuit”, el qual es titulava “Som Plaça de Nou!“. Resumint, deia així: “Per a l’afecció bisbalenca el passat 15 d’agost fou una diada històrica que serà recordada mentre el tarannà del meu poble sigui com és ara. En aquell dia es féu realitat un somni i un desig llargament esperat per tota la gent de La Bisbal del Penedès; per fi érem plaça castellera de nou. La Diada començà a les 8 del matí amb les matinades pels carrers de la vila, a càrrec del Grup de Grallers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca i l’Escola de Grallers de Valls. Seguidament es féu el tradicional esmorzar amb tots els participants a les matinades als locals de la Societat, i s’acabà amb l’emocionant concert de gralles ofert per Miquel Rus i els Grallers presents. Per fi, arribem a la una del migdia. La plaça de Sant Jordi bullia de gom a gom. Es respirava l’aire de les grans ocasions. Els nervis i la calor habitual. Gent, periodistes, televisió, tot estava a punt. La Joves Xiquets de Valls va fer esborronar la multitud quan, per segona vegada, començà a muntar el tres denou amb folre. El castell patia però anava pujant. Els dosos assentaren el castell i després d’uns interminables segons tota la plaça començà a cridar. El tres de nou amb folre estava coronat i es desmuntà ràpidament.

Com anècdota, indicar que en aquesta històrica diada, el cap de colla de la Joves, en Fede Gormaz, no va poder venir a plaça perquè la seva esposa estava donant a llum. Per fi, al cap de cent quinze anys La Bisbal del Penedès era plaça castellera denou. La Colla Joves Xiquets de Valls ens havia fet tocar amb les mans el cel. Més d’un home plorà, molts s’abraçaven, i els hereus de sis generacions de bisbalencs veien el que els seus avantpassats no havien pogut gaudir mai. Per comprendre el que La Bisbal del Penedès sentia en aquell moment s’havia de ser bisbalenc. La consecució per part de la Joves Xiquets de Valls d’aquesta construcció, vaser l’origen de les plaques commemoratives castelleres a la façana de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca que no deixen de ser el monument casteller per excel·lència bisbalenc.

Al llarg de tots aquests anys, la Colla Joves Xiquets de Valls ha fet grans construccions a La Bisbal del Penedès. Potser les més emblemàtiques en serien: el 3d8 de l’any 1979, el 5d8 de l’any 1984, el ja dit 3d9f de l’any 1992, el4d9 net carregat de l’any 2000, el Pd8fm carregat el 2017 o el 2d8 net de l’any 2018. Esperem que una vegada passada aquesta terrible pandèmia de la Covid-19,ens podem retrobar a plaça per seguir gaudint de moments inoblidables de castells, amistat i germanor. Amics i amigues de la Joves, no ho oblideu mai: A La Bisbal del Penedès us estimen molt i molt.

Salut i Castells.
Salvador Ferré Miró

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.