La Colla Joves Xiquets de Valls homenatja la poeta Rosa Fabregat
en el marc de les activitats literàries que organitza per Sant Jordi

La Colla Joves Xiquets de Valls homenatja la poeta Rosa Fabregat
en el marc de les activitats literàries que organitza per Sant Jordi

L’acte tindrà lloc dissabte 22 d’abril a la tarda, al local social de l’entitat.

La Colla Joves Xiquets de Valls homenatjarà la poeta Rosa Fabregat (Cervera,1933) en el marc de l’acte literari que l’entitat organitza amb motiu de Sant Jordi.  L’homenatge es farà coincidir amb el lliurament de premis del 1r concurs literari que ha organitzat l’àrea social de la colla i que s’ha dividit en tres categories: infantil, juvenil i adult.

L’acte tindrà lloc dissabte 22 d’abril, a partir de les 18h, al local social de la Colla Joves Xiquets de Valls (carrer d’en Gassó, número 23) i consistirà en la presentació de la figura d’aquesta escriptora, qui va desenvolupar una part important de la seva trajectòria professional a Llorenç del Penedès, una plaça amb la qual la Colla Joves té una relació molt especial; ja que fa molts anys que hi fem castells.

Amb aquest homenatge, es vol fer valdre una de les principals figures de les lletres del nostre país.  Una dona que a banda d’escriptora és doctora en farmàcia i es va formar a Alemanya. “Ser dona als anys 50 era difícil; per això el seu currículum encara té més mèrit”, destaca el president de la Colla Joves Xiquets de Valls, Cels Galofré, qui explica que aquesta activitat “és fruit d’un treball molt intens que està duent a terme l’àrea social de la colla, amb la voluntat de generar activitats que vagin més enllà dels castells i que ens permetin obrir-nos a la ciutat.”

Una tarda plena d’activitats

Els actes començaran a les 18h amb l’acte d’homenatge a la poeta Rosa Fabregat, en què es durà a terme una lectura de poemes per part de la canalla de la colla i alumnes de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard interpretaran algunes peces musicals; ja per cloure la vetllada, a partir de les 19h, tindrà lloc l’entrega de premis del Primer Concurs Literari Colla Joves; i posteriorment els assistents podran gaudir d’un pica-pica.

Rosa Fabregat

Rosa Fabregat (Cervera, 1933)  és escriptora i farmacèutica i ara fa només uns dies ha estat reconeguda pel Govern de la generalitat amb la Creu de Sant Jordi. La seva activitat literària s’ha desenvolupat sobretot en el camp de la poesia i de la narrativa. Com a poeta comença a publicar després de rebre el premi Vila de Martorell del 1978 amb el llibre Estelles, és per tant una escriptora ja madura i experimentada la que dóna a conèixer les seves obres. Després de diversos llibres, Fabregat aplega la seva obra poètica fins al 1994 al volum d’obra reunida Ancorada en la boira, al qual han seguit diversos llibres com Roses de sang (2005) i A la vora de l’aigua (2008), entre altres.

Com a narradora s’han de destacar dos vessants. L’escriptura de novel·les que ens parlen del seu gust per la ciència-ficció, amb Embrió humà ultracongelat núm. F-77 (1984) com a principal referent. D’altra banda, la seva actitud contrària als convencionalismes que l’impulsa a escriure sobre temes polèmics, per exemple a La capellana (1988), on qüestiona la masculinitat del sacerdoci.

Fabregat col·labora en diverses publicacions periòdiques i és membre de la Societat Catalana de Ciència-Ficció. També, la seva professió de farmacèutica l’ha dut a publicar assaigs i articles sobre aquest tema. La seva obra literària ha estat traduïda a llengües com ara l’alemany o l’anglès.

És sòcia d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.