Història

Els Menestrals, l’origen de la colla.

La Colla dels Menestrals, de tendències progressistes contraposades a les absolutistes de la Colla dels Pagesos, té els seus orígens com a colla castellera a cavall dels segles XVIII i XIX, probablement amb anterioritat al 1805.

La primera actuació documentada es remunta al 3 d’abril de 1814 quan va actuar davant el rei Ferran VII en la seva visita a Valls pocs dies després del retorn del monarca del seu exili francès.

Tan sols cinc anys més tard, el 17 de juliol de 1819, la Colla dels Menestrals descarregaria el primer castell de vuit documentat de la història

 

La Roser i l’època d’or

Mentre els castells es consolidaven, cap a l’any 1840 els Menestrals van passar a ser coneguts com la Colla de la Roser, especialment fora de Valls i particularment a Vilafranca, ja que la colla era sovint contractada per la confraria vilafranquina de la Mare de Déu del Roser.  Fou uns anys en què s’assoliren les primeres grans gestes castelleres. La mateixa colla descarregaria el 1851 a Tarragona el primer castell de nou de la història, el tres de nou. Alguns autors consideren que aquest castell s’hauria aconseguit net, si més no en un primer intent que caigué un cop carregat. Així va néixer la primera època d’or dels castells, durant la qual la colla va assolir altres grans fites, fins fa poc totalment impensables, com el 3 de 9 net, dos de vuit net, el quatre de nou net carregat, el pilar de vuit (el primer de la història)  i el tres de vuit aixecat per baix, entre d’altres.

 

La Colla Nova dels Xiquets de Valls

El 1876, en finalitzar la tercera guerra carlina, la colla va passar a ser coneguda com a Colla Nova. L’època d’or i de grans castells, amb construccions colossals com el quatre de nou net carregat al Catllar  i el tres de nou net descarregat a Tarragona, ambdós el 1881,  continuà fins al 1889, en què s’inicià el període conegut com a Decadència.

L’any 1902 la Colla Nova (aleshores comandada per l’Isidre Mateu (a) Perelló) i la Colla de l’Escolà (escissió de la Colla Vella, cap al 1895) s’uniren i l’agrupació resultant va passar a ser coneguda com a Colla Nova de l’Escolà fins a la unificació de les dues colles vallenques durant el període 1927-1929.

La pèrdua de nivell casteller fou generalitzada. No obstant això, la colla va continuar treballant i en els anys 30 va protagonitzar la gran revifalla. Vinculada a la República, la Colla Nova dels Xiquets de Valls va descarregar el primer 4 de 8 de la Renaixença el 1933 i va guanyar el concurs de Tarragona del mateix any, va coronar el pilar de sis i va carregar els dos primers tres de vuit del segle, el 1934 i 1935. En aquest darrer any també va guanyar el concurs de Vilafranca del Penedès. La progressió era bona i descarregar el 3 de 8 era només qüestió de temps. La guerra, però, estroncà tots els somnis.

 

De la unificació a la Muixerra

El nou ordre franquista va ordenar el 22 de gener de 1939 la unificació de les dues colles sota el nom de Xiquets de Valls, tal i com ja havia passat en el període 1927-29. Aquesta situació s’allargà fins al 1947, quan va retornar la dualitat vallenca. Tot i no poder recuperar el seu nom històric, l’esperit i els castellers de la Colla Nova van continuar fent castells amb el nom de La Muixerra, i amb el quatre de vuit com a castell insígnia. Després d’uns anys de lideratge, i amb altres fites destacades com guanyar els concursos de Reus (1948) i Tarragona (1952, ex aequo amb els Nens del Vendrell) i carregar de nou el tres de vuit, el primer del segle a Valls (1951), la colla va patir una regressió als anys 60, que culminà amb l’aturada de l’activitat de la colla l’any 1964.

 

La Joves Xiquets de Valls, història i renovació

L’aturada, però, no va durar pas gaire. Els anys 70 van portar aires de canvi i també ganes renovades als antics i nous castellers. La colla, encara sense nom, actuà novament per les Festes de la Candela de 1971. Finalment, Colla Joves Xiquets de Valls, lligat als antics noms de la colla, fou el nom escollit per començar aquesta nova etapa ja que cap dels anteriors va ser acceptat per les autoritats vallenques. L’ascens, amb tota l’empenta del jovent i l’experiència dels veterans, fou excepcional. El 1972 ja es carregava el primer quatre de vuit i el 1980 es guanyava el primer Concurs de Castells de Tarragona de la democràcia. La colla participà en el tret de sortida de la nova època d’or dels castells descarregant el primer cinc de vuit del segle per Santa Úrsula del 1981.

Per Santa Úrsula de 1986 la Colla Joves va assolir una altra fita històrica descarregant el primer tres de nou amb folre del segle XX. El lideratge de la Joves era inqüestionable i guanyava tres edicions consecutives del Concurs de Tarragona els anys 1988, 1990 i 1992, aquest darrer amb la primera tripleta màgica del segle. Durant aquest període la colla va fer places de 9 poblacions històriques com La Bisbal del Penedès, Tarragona, El Vendrell o Reus.

La colla carregaria el dos de nou amb folre i manilles per Santa Teresa de 1994. Els èxits se succeirien amb el cinc de nou, carregat l’any 1998, i el primer quatre nou net carregat de la història a Valls el 1999. Aquest mateix castell es descarregaria l’any següent per Sant Fèlix, el mateix any que al Vendrell es descarregà també el dos de nou amb folre i manilles.

L’any 2004 la colla va carregar el primer dos de vuit net de la història a Valls, millor castell carregat en aquest plaça fins aleshores. Aquesta progressió culminaria l’any 2012, amb una diada de Santa Úrsula amb el cinc de nou amb folre, el nou de vuit i el quatre de nou net carregat. Una diada impressionant que encara seria superada l’any següent, amb el cinc de nou, el primer quatre de nou net descarregat de la història a Valls i el primer pilar de vuit carregat de la colla. Una diada èpica, la millor que havia vist mai la ciutat bressol dels castells.

El 2017, a la vigília de la Diada Nacional, la colla descarregaria el primer dos de vuit net completat a Valls de la història i el primer pilar de vuit de l’agrupació a l’època moderna. Aquest darrer període de la història recent culminaria a la Diada de Santa Úrsula de 2019 en què la colla tornaria a fer l’aleta al tres de nou net després de 138 anys.

La Joves a Catalunya i el món

Londres

Reconeguda oficialment per institucions i entitats de tota mena, cal remarcar la concessió de  la Medalla d’Or de la Ciutat de Valls i la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya l’any 1993.

La Colla Joves Xiquets de Valls és una entitat lligada a la vida social i cultural de Valls i amb compromís amb el seu país: Catalunya. El seu portaveu escrit és la revista Foc Nou, que edita des de l’any 1983. A més, gaudeix de local social de propietat (1981) i disposa de l’himne de la colla (1986).

La colla també ha exportat els castells arreu de l’Estat i també nord enllà, amb sortides a Andorra la Vella, Bree (Bèlgica), Venècia (Itàlia), Lió (França), Vernet dels Banys (Catalunya Nord), Mouscron (Bèlgica), Montecarlo (Mònaco), Hannover (Alemanya), Tallin (Estonia), Grenoble (França) i Londres (Anglaterra) .