El Pati i la Joves: Una relació molt especial

El Pati i la Joves: Una relació molt especial

La Diada del Pati és una de les diades més especials del calendari, una diada amb un significat històric i sentimental excepcional.

El Pati del Castell és ni més ni menys que la primera plaça castellera de la història. Va ser aquí on el 3 d’abril de 1814 es va fer la primera actuació castellera documentada de la història, i ho va fer la nostra colla, la Colla dels Menestrals. El Pati, doncs, donava el tret de sortida a la tradició castellera i cinc anys més tard veia el primer castell de vuit de la història, també per part de la nostra Colla dels Menestrals.

La relació especial entre la Colla i el Pati ve, doncs, de molt antic, i també és molt ferma.  Tot i que la plaça del Blat no va tardar a ser l’epicentre casteller, el Pati i la Colla Joves van seguir mantenint aquella relació especial.  Justament quan havien passat més de 150 anys d’aquella primera diada, les pressions del franquisme, amb la connivència de certs elements castellers de la vila, van fer que la Colla i el Pati es retrobessin un 2 de febrer de 1971, per la Candela, en una actuació rebel, on després de la prohibició d’actuar a la plaça del Blat, la colla va decidir actuar sí o sí, i va triar fer-ho en aquest indret mític. Uns mesos més tard, curiosament un 4 d’abril, la colla descarregava al Pati el seu primer castell de set, un quatre de set, que acompanyàvem amb un tres de set carregat.

La relació, però, no va acabar aquí. L’any 1982 la colla inaugurava el seu Local Social. A partir d’aquest moment se celebraria una diada anual d’aniversari del local social. Una diada que, amb el pas del temps, acabaria sortint al carrer. Després d’una primera parada l’any 1998 a la plaça de la Zeta (del pilar de 7), el Pati seria l’epicentre d’aquesta celebració. Justament el 1999 es descarregaria al Pati un quatre de nou amb folre, el més matiner que s’havia fet mai en aquell moment. L’any següent ja es descarregaria el tres de nou folrat. Aquestes dues actuacions van crear tota una diada de referència. Finalment, la conjunció entre la diada d’aniversari del local i tota la història castellera de la colla al Pati, acabaria donant forma a la Diada del Pati que coneixem avui en dia. Una diada on no només celebrem l’aniversari del local Foc Nou, sinó també tot el rerefons històric d’aquesta plaça amb la nostra colla i amb l’origen del món casteller.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.